Archive for the 'Kveruleringar' Category

Jag skriver sällan och lite, men nu är jag orolig.

Thursday, November 27th, 2008
“Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.” – Benjamin Franklin

Jag är orolig över det här lagförslaget.
Jag är orolig för vilket stöd det ändå verkar ha bland tyckare och tänkare i media.
Jag är orolig att, precis som FRA lagen så kommer det att tryckas igenom en korkad ogenomtänkt lag som inkräktar oproportionerligt på medborgarna.
Jag är orolig för att lagar som lätt kan missbrukas slinker igenom på grund av dumheter.
Jag är orolig över att folk tror att det här lagförslaget har ett dyft med upphovsrätt att göra.
Jag är orolig helt enkelt.

För det första; som tidigare nämnts så är det besvärligt att lämna över makt till privata intressen. Om någon har försökt överklaga en parkeringsbot från ett privat parkeringsbolag så känner ni igen er. Det går mer eller mindre alltid till tingsrätt. De tjänar pengar på bötfällning och nekar därför konsekvent överklagan, oavsett hur fel de har haft och vilka bevis som än finns. Så snart det finns pengar med i spelet är det korkat att dela ut offentlig makt av något slag.

Man kommer inte komma åt de tunga fildelarna. Anonymitet på nätet är fortfarande en självklarhet. Det finns gott om vägar i dagsläget och gott om guider som Svensson kan följa. De tunga fildelarna kommer vara anonyma (dvs de av dem som inte redan är det) innan lagen är genomklubbad.

De med orent mjöl i påsen kommer få upp ögonen för anonymitet på nätet när det väl blir aktuellt för alla som fildelar. De kommer bli svårare att komma åt.

Vad gäller idiotlagar av det här slaget hör jag ibland folk säga “men vi med rent mjöl i påsen har inget att oroa oss för”. Jag anser mig ha rent mjöl i påsen, men är desto mer orolig. Korkade, oigenomtänkta lagar som drivs igenom i panik missbrukas lätt. Själv är jag terroriststämplad just på grund av en korkad lag som drevs igenom i panik och sedan missbrukades. Jag får resa på svenskt pass för att slippa oroa mig över beslagtagen laptop eller mobiltelefon.

När man väl kan koppla ihop ip-nummer med identitet kommer det att bli betydligt enklare att samla även andra uppgifter. En uppsjö av information….mmm….personlig information, smakar så mycket bättre lagrad. Kan användas till så mycket på så många roliga sätt. I politiskt syfte såväl som ekonomiskt.

Jag förväntar mig att redan veckorna efter att lagen klubbats igenom kommer vi att få se på ett par vågor av kravbrev. Inte från musik eller filmbranchen då, utan ifrån samma människor som skickar bluffakturor redan nu. Jag vet inte hur stor andel av Sveriges befolkning som fildelar, men det är tillräckligt stor del för att det skall löna sig att fiska där.

Men, mest av allt är jag orolig över vart fan jag skall få tag på min porr nu. Jag är ju portad på Wandas sedan länge.

Operativsystem och raggning

Wednesday, August 15th, 2007

Titt som tätt blir man vittne till djupt religiösa debatter. Debatter där himmel och helvete står på spel. Det finns absoluta rätt och absoluta fel. Det handlar om operativsystem.

Själv försöker jag nog så gott det går ställa mig utanför debatten. Datorer är arbetsredskap. Windows, Mac OSX, slumpmässig unix…det spelar eg. ingen roll. Rätt redskap för rätt jobb.

Men, såklart påverkas jag också av debatten och av någon anledning har jag, i de sammanhangen, fått lite agg mot just Mac/Apple sidan. Men det handlar inte om produkterna. Produkterna verkar rätt schyssta, det är användarna jag har problem med.

Jag tog i.v.f. fram en liten liknelse för hur jag upplever det hela;

Windows (även kallad "PC'n") är den rike, något småmullige 35-årige singelglidaren. Kallas ibland "Greven". Han är inte särskilt snygg, svår att ha att göra med och kan plötsligt tappa intresset för att gå vidare till nästa offer utan att bry sig om vad du vill. Men, alla är välkomna vid hans bord, även vänners vänner, han har deg, en fet kärra och det finns 13 på dussinet. Dock benägen att bli råpackad på nolltid , spy tills han är blå och däcka i rännstenen.

Macen, a.k.a. "Snygg-Lars", är en 20 +/- årig brat. Snyggare förpackning, mer Savoir Faire, bjuder gärna till lite extra och kan tänka sig vara exklusiv med dig, om än bara en kväll. Det är Porsche som gäller och du får nog ha penga nog att bjuda på en runda eller två själv.

Macanvändaren är den slumpmässiga groupien till Macen. Hon är full, rabiat, det enda som finns i hennes värld är "Snygg-Lars" och hon är villig att klösa ut ögonen på dig vid minsta felsteg. Enbart positiva superlativ är accepterade när man pratar om hennes älskling, oavsett hur han behandlat henne.

Linux kom inte in på Spy Bar så han drog till Anchor istället.

Eoner i inflation

Thursday, May 3rd, 2007

Det finns mycket man kan störa sig på här i samhället och av alla saker man kan störa sig på är de flesta ytterst pettitessaktiga. Bara för den sakens skulle skulle jag inte vilja påstå att de är mindre viktiga än andra saker då man faktiskt har tagit sig tiden att irritera sig en eller flera gånger över dem.

Något värde måste de ha, även om det må vara ytterst personligt. Även ett i-lands invånare behöver ha sina vardagsbekymmer.

Det jag gått och grubblat på nu på sistone är ordet eon.

Går man in på Svenska akademins ordbok och slår upp det får man följande:
EON
1) BETYDELSE: utomordentligt lång l. obegränsad tidrymd, evighet.

En eon är altså en obegränsad, eller oändlig om man så vill, mängd tid.

Hur i huggen kommer det sig då att människor envisas med att jämnt och ständigt prata om eoner i pluralis? “Eoner passerade”; “Eoner senare”. T.o.m. i SAOB, precis under definitionen ovan finner man: “I eviga äoner /.. (kärleken) bor på himlathroner. ATTERBOM Lyr. 2: 248 (1809).

Räcker det inte med en oändlighet? Måste man ha flera nuförtiden? Har vårt konsumentsamhälle degraderat till den grad att en enda oändlighet är helt enkelt inte tillräckligt?

Nog är jag bekant med att man faktiskt kan jämföra oändligheter, d.v.s. att två oändligheter är mer än en, men det här är bara löjligt.

Så jag uppmanar er alla att, med samhället och miljön i åtanke, Spara på kraftuttrycken och bruka bara en enda eon i framtiden