Archive for February, 2007

Pans labyrint

Wednesday, February 28th, 2007

Eller "El Laberinto del Fauno" som den heter på orginalspråket (som skulle då vara spanska).

Inte riktigt vad jag förväntade mig måste jag säga. Jag visste ingenting om filmen när jag gick dit så jag förväntade mig väl en lite fantasyaktig sagorulle från filmaffischerna att bedöma. Lite lagom att gå och se med flickvännen och hennes syster. Som sagt, så blev det en överraskning.

Genom mycket visuella scener av våld håller regissören Guillermo del Toro åskådaren på helspänn genom hela filmen. Emellanåt går han lite väl långt, men på det stora hela kändes det som om man var tillräckligt spänd för att vara lättmottaglig för den känslopåverkan han utövade på publiken.

Rollbesättningen är gedigen och trots att vissa roller kändes en aningens överagerade så har man överseende med hänvisning till filmkulturskillnader mellan länderna.

Det fanns mycket riktigt mysiga koncept och visuella detaljer i filmen vilket får mig att vilja sätta klorna i Toros konceptskisser och arbete, men tyvärr så föll en hel del enstaka scener på dåliga specialeffekter. Lite förvånansvärt med tanke på hur trattlans bra specialeffekterna kunde vara i vissa andra scener.

Pans labyrint pendlar mellan vackert sagoberättande om övernaturliga varelser och äventyr och en brutal skildring av den råa verkligheten i Spanien efter Francos erövring och träffar mitt i prick i båda hänseenden. En omskakande påminnelse om en diktatur som ligger så nära oss i tid och rum men känns så långt borta.

Slutbetyget blir 4/5 islänningar.

Sicken mysig mediavärld vi lever i

Tuesday, February 27th, 2007

Känns lite korkat att ha börjat så organiserat med dagens ditt och datt. Självklart har jag inte självdiciplin nog att skriva dagligen och inte ork eller vilja att hålla ett strikt format.

På den alltid lika underhållande nyhetssidan kan vi läsa om expressenreportern Niclas Rislund. Nu är det klart att han inte får en rond i HD efter att i hovrätt bli dömd till 60 dagsböter för att utge sig för att vara polis i samband med rapportering av Fabian Bengtson kidnappningen. Läsare av Dagens Media uppmärksammade snabbt en lustig liten detalj, nämligen att rapporteringen där gjordes av Niclas själv. Han öppnar genom att beskriva sig själv som "Expressens tidigare stjärnreporter" och fortsätter sedan med att, som den oberoende journalist han är, förtälja sin sida saken. Myspys.

Det här har i.v.f. blivit uppmärksammat både här och där, och då bland annat av Dagens Media själva.

Om jag avslutningsvis återvänder till denna bastard jag kallar blogg så kanske den uppmärksamme har märkt att jag numer insett att man faktiskt kan länka löpande text istället för att lista dem efter inlägget. Då det verkar lättare och ser bättre ut tror jag nog att jag fortsätter med det. Sedan skall jag väl ta tag i utseendet någon vacker dag. Se om man inte kan få till någonting som faktiskt går att titta på mer än 5 sekunder utan att det sticker till i estetiktarmen.

Den klassiska första posten

Monday, February 26th, 2007

I am nerdier than 94% of all people. Are you nerdier? Click here to find out!
Jag tänkte att denna skulle bli simpel och rättfram. Oftast skall väl dessa åtminstone till en del återspegla författarens personlighet och för att sätta någon ribba någonstans så infogar jag mitt s.k. “Nerd Score”.
Nu är det klart att ett påhittat mått av nerdighet inte är vidare talande för en människas personlighet såtillvida att inte människan i fråga aktivt identifierar sig med hjälp av denna enda egenskap. Riktigt så illa är det inte för mig, utan jag tyckte nog mest det var en rolig detalj som jag stolt ville lyfta fram. Jag antar att kontentan är att jag hittar rätt väl fram bland sci-fi serier och programmeringstermer, men som en f.d. utvecklare vore det väl konstigt annars.

Nåväl; då var bloggen officiellt öppnad.
/Borisch – Den siste bloggaren