Archive for August, 2007

Operativsystem och raggning

Wednesday, August 15th, 2007

Titt som tätt blir man vittne till djupt religiösa debatter. Debatter där himmel och helvete står på spel. Det finns absoluta rätt och absoluta fel. Det handlar om operativsystem.

Själv försöker jag nog så gott det går ställa mig utanför debatten. Datorer är arbetsredskap. Windows, Mac OSX, slumpmässig unix…det spelar eg. ingen roll. Rätt redskap för rätt jobb.

Men, såklart påverkas jag också av debatten och av någon anledning har jag, i de sammanhangen, fått lite agg mot just Mac/Apple sidan. Men det handlar inte om produkterna. Produkterna verkar rätt schyssta, det är användarna jag har problem med.

Jag tog i.v.f. fram en liten liknelse för hur jag upplever det hela;

Windows (även kallad "PC'n") är den rike, något småmullige 35-årige singelglidaren. Kallas ibland "Greven". Han är inte särskilt snygg, svår att ha att göra med och kan plötsligt tappa intresset för att gå vidare till nästa offer utan att bry sig om vad du vill. Men, alla är välkomna vid hans bord, även vänners vänner, han har deg, en fet kärra och det finns 13 på dussinet. Dock benägen att bli råpackad på nolltid , spy tills han är blå och däcka i rännstenen.

Macen, a.k.a. "Snygg-Lars", är en 20 +/- årig brat. Snyggare förpackning, mer Savoir Faire, bjuder gärna till lite extra och kan tänka sig vara exklusiv med dig, om än bara en kväll. Det är Porsche som gäller och du får nog ha penga nog att bjuda på en runda eller två själv.

Macanvändaren är den slumpmässiga groupien till Macen. Hon är full, rabiat, det enda som finns i hennes värld är "Snygg-Lars" och hon är villig att klösa ut ögonen på dig vid minsta felsteg. Enbart positiva superlativ är accepterade när man pratar om hennes älskling, oavsett hur han behandlat henne.

Linux kom inte in på Spy Bar så han drog till Anchor istället.