Archive for November, 2008

Jag skriver sällan och lite, men nu är jag orolig.

Thursday, November 27th, 2008
“Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.” – Benjamin Franklin

Jag är orolig över det här lagförslaget.
Jag är orolig för vilket stöd det ändå verkar ha bland tyckare och tänkare i media.
Jag är orolig att, precis som FRA lagen så kommer det att tryckas igenom en korkad ogenomtänkt lag som inkräktar oproportionerligt på medborgarna.
Jag är orolig för att lagar som lätt kan missbrukas slinker igenom på grund av dumheter.
Jag är orolig över att folk tror att det här lagförslaget har ett dyft med upphovsrätt att göra.
Jag är orolig helt enkelt.

För det första; som tidigare nämnts så är det besvärligt att lämna över makt till privata intressen. Om någon har försökt överklaga en parkeringsbot från ett privat parkeringsbolag så känner ni igen er. Det går mer eller mindre alltid till tingsrätt. De tjänar pengar på bötfällning och nekar därför konsekvent överklagan, oavsett hur fel de har haft och vilka bevis som än finns. Så snart det finns pengar med i spelet är det korkat att dela ut offentlig makt av något slag.

Man kommer inte komma åt de tunga fildelarna. Anonymitet på nätet är fortfarande en självklarhet. Det finns gott om vägar i dagsläget och gott om guider som Svensson kan följa. De tunga fildelarna kommer vara anonyma (dvs de av dem som inte redan är det) innan lagen är genomklubbad.

De med orent mjöl i påsen kommer få upp ögonen för anonymitet på nätet när det väl blir aktuellt för alla som fildelar. De kommer bli svårare att komma åt.

Vad gäller idiotlagar av det här slaget hör jag ibland folk säga “men vi med rent mjöl i påsen har inget att oroa oss för”. Jag anser mig ha rent mjöl i påsen, men är desto mer orolig. Korkade, oigenomtänkta lagar som drivs igenom i panik missbrukas lätt. Själv är jag terroriststämplad just på grund av en korkad lag som drevs igenom i panik och sedan missbrukades. Jag får resa på svenskt pass för att slippa oroa mig över beslagtagen laptop eller mobiltelefon.

När man väl kan koppla ihop ip-nummer med identitet kommer det att bli betydligt enklare att samla även andra uppgifter. En uppsjö av information….mmm….personlig information, smakar så mycket bättre lagrad. Kan användas till så mycket på så många roliga sätt. I politiskt syfte såväl som ekonomiskt.

Jag förväntar mig att redan veckorna efter att lagen klubbats igenom kommer vi att få se på ett par vågor av kravbrev. Inte från musik eller filmbranchen då, utan ifrån samma människor som skickar bluffakturor redan nu. Jag vet inte hur stor andel av Sveriges befolkning som fildelar, men det är tillräckligt stor del för att det skall löna sig att fiska där.

Men, mest av allt är jag orolig över vart fan jag skall få tag på min porr nu. Jag är ju portad på Wandas sedan länge.